Poradenstvo

Obohraný šláger, alebo klasiku, čo nikdy nevyjde z módy?

Keď v záhrade vypukne uhorková sezóna, blíži sa vhodný čas na výsadbu ovocných stromov. Môžete staviť na overené a obľúbené šlágre, alebo to poňať veľmi „klasicky“ a predsa netradične. Napríklad s plodiacimi krami liesky, mandľou alebo jedlými gaštanmi.

Lieska

Nenáročná na prostredie, odolná voči nízkym teplotám a škodcom. Niektoré odrody sa navyše vyznačujú čarovným sfarbením listov (Syrena, Lombardská červenolistá, Varšavská červená), takže okrem úžitkovosti môžete s lieskou rátať aj ako s estetickým prvkom v záhrade. Lieska patrí k dlhovekým ovocným drevinám. Ak sa vám ujme, začne rodiť pomerne v krátkom čase a pri dobrej kondícii to bude robiť nasledujúcich 50 rokov. Počas dlhých jesenných a zimných večerov si tak budete môcť pochutnávať na zdravej maškrte s vysokou nutričnou hodnotou. A keď sa táto dobrá správa roznesie, určite vás bude tešiť aj pohľad na šantenie veveričiek.

Mandľa

Darí sa vo vašej lokalite marhuliam a broskyniam? Tak si pokojne trúfnite na mandľu. Vysádzať sa síce môže už na jar, ak ju však zaviniete do oblečku z jutoviny alebo bieleho papiera a zabránite tak nadmernému odparovaniu vody z konárov, stihnete to aj teraz. Ideálne je kúpiť si rovno „párik“. Opelenie tak bude prebiehať jednoduchšie. Ako opeľovač sa dá síce využiť aj broskyňa, ale dve mandle v tomto ohľade komunikujú priamočiarejšie. Už na jar sa tak budete môcť tešiť z vône jemných ružových kvetov. Mandľa je v dospelosti pomerne vysoký strom, môže dorásť až do výšky 6 metrov. Plody mandle dozrievajú v závislosti od odrody v septembri a októbri. Že už je čas na zber, zistíte podľa prasknutej rubiny. Plody potom stačí pozbierať, usušiť a uskladniť vylúskané. Gazdinky, ktoré obľubujú pečenie, získajú zdarma dôležitú ingredienciu, za ktorú sa v obchodoch platia nemalé peniaze. Drobná rada na záver: kupujte odrodu označenú ako „dulcis“ (sladká), „amara“ by vás svojou horkou chuťou zrejme nepotešila.

Gaštan jedlý

Bežne nás gaštanmi zásobuje Blízky východ, Stredomorie a dokonca aj Čína. Ak však máte dostatočne veľkú záhradu (gaštan je v dospelosti vskutku mohutný a košatý strom) a dostatok odvahy, choďte do toho. Najmä ak mu viete zabezpečiť slnečné miesto, pôdu bohatú na živiny a vlahu. Gaštan nie je strom pre netrpezlivých. Väčšinou mu trvá dvanásť až pätnásť rokov, kým vás obdarí sladkastými plodmi. Štepené odrody to však zvládnu aj v desiatich.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *